OM OSS

Med hunden i fokus

Hundfrisör & hundmassör på Österlen

Jag heter Susanne Håkansson och startade Hundhälsan i december 2016.
Jag visste att jag ville driva en hundsalong där det var 100% fokus på varje hund, hela hundens besök. Hos Hundhälsan tar jag därför bara emot en hund i taget, (om det inte kommer två hundar från samma familj samtidigt.) jag jobbar inte med hundar omlott och här finns inga burar där hunden får sitta och vänta. Precis en sådan salong som jag själv borde ha lämnat min hund till innan jag själv blev hundfrisör.

Allt började egentligen med Nisse! Efter många år som ”hundlös” skaffade jag i vuxen ålder min blandrashund Nisse. Han visade sig vara en betydligt större utmaning än den enkla familjehund som jag väntat mig. Smart, högintensiv, envis och helt enkelt väldigt krävande. Snabbt fick jag tänka om mitt planerade bekväma hundägande till att utveckla mig själv till att bli en hundägare med tydligt men mjukt ledarskap. En inte alltid lätt resa som jag absolut inte skulle vilja vara utan! Ett år efter Nisses ankomst utökades familjen med Cavapoon Kajsa, liten, söt och enkel att hantera, en riktig myshund som helst sover under mitt täcke!

 

Jag utbildade mig till diplomerad hundmassör under 2016. Eftersom jag klippt Kajsa själv i alla år så föll det sig naturligt att komplettera med en utbildning till hundfrisör också. Jag har precis flyttat från Kungsbacka till det vackra Österlen och kommer under 2024 att bygga upp verksamheten här i Skåne på min gård utanför Gärsnäs. Jag är diplomerad hundfrisör och hundmassör med certifiering inom laserbehandling för hund (och människor!) samt har F-skattsedel. Givetvis har jag också en ansvarsförsäkring. Jag arbetar uteslutande med mjuka metoder och frivillig hantering i trimmet.

 

Intresset för träning och friskvård och en hälsosam kost har följt med mig större delen av livet, därför blev det en naturlig del även i mina hundars vardag. Sedan flera år tillbaka lagar jag egen hundmat till mina hundar och har genom åren läst in mig på hundars kost och näringsbehov. 2021 skrev jag en kokbok om att laga egen hundmat, ”Lär dig laga egen hundmat” och 2023 kom uppföljaren som heter Lär dig baka eget hundgodis.

 

Diplomerad hundmassör – 2016
Diplomerad hundfrisör – 2017
Medicinsk laser för hund 2016 & 2018, Irradia, Anna Palmius/Anna Skog
Tips & trix i salongen, Köpenhamn 2018 – Mia Övernäs
Laserbehandling teori & praktik, 2018, Irradia – Kristina Schöldström
Asian Fusion, 3 dagar, Irland 2019 – Mia Övernäs
Cocker spaniel, 2019, Goviks Hundakademi
CleanyTeeth certifiering ultraljudstandborste, 2020, Jessica Åkerström
Harmonisk Hundsalong, frivillig hantering, 2022, Therese Welander
Basics of Canine Nutrition, The Science Dog, 2023

 

Medlem i SVHF sedan 2017, genomgått diverse seminarier och olika raser genom SVHF, bl a:
Bedlingtonterrier – Colin Taylor
Asian Fusion – Colin Taylor
Pudel & Kerry Blue Terrier – Christer Ivarsson
Bichon Fisé – Jennifer Schmidt Ncmg
Fear Free hantering – Eva Bertilsson

 

Hållit kurser i pälsvård för privatpersoner sedan 2019
Hållit klippkurser för privatpersoner sedan 2019
Hållit vidareutbildningskurser för hundfrisörer sedan 2020

 

Foton: Lillian Christiansson, Catarina Edén, Emmelie Samuelsson, Susanne Håkansson