HUNDREHAB MED MASSAGE LASER FÖR HUND

Jag börjar alltid med en ordentlig genomgång av hundens fysik vid första behandlingstillfället för att få en bild om ojämn muskelutveckling, snedbelastning m m.

Rehabilitering efter en skada sker med t ex hundmassage, medicinsk laser och simträning. Du får också tips och råd om rehabträning som du kan utföra hemma med din hund mellan behandlingarna. Efter en skada eller operation är det viktigt att så snabbt som möjligt påbörja rehabträningen för att snabbt komma tillbaka i form och undvika förlust av muskelmassa med snedbelastningar som följd. De flesta hundförsäkringar täcker hela eller en viss del av rehabkostnaden, då krävs remiss från behandlande veterinär.
Jag utför massage- och laserbehandlingar i min lokal i Åsa, med närhet både till Varberg och Göteborg så upptagningsområdet är hela norra Halland och Göteborgsområdet.

Hundmassage

För den äldre hunden som kanske har börjat bli lite stelare i höfter och rygg är det väldigt skönt att få hundmassage för att kunna ha ett aktivt liv även på äldre dar. Inför en stundande tävlingssäsong eller under säsongen för att ”toppa formen” och underlätta återhämtningen. Muskler som masseras återhämtar sig betydligt fortare efter hård träning. Stressade hundar mår oftast väldigt bra av massage. Hunden lär sig att koppla av och får ökad utsöndring av endorfiner och Oxytocin. En hund som masseras regelbundet håller sina muskler i trim har lättare att klara en ev skada, och kan återhämta sig snabbare.

Hunden får massage av kroppens alla muskler, senor och ligament, framförallt vid områden som ofta blir spända såsom nacke, sätesmuskulatur eller ländrygg. Hundmassagen avslutas med stretching för att öka rörlighet och flexibilitet. Har hunden problematik med t ex dåliga höftleder stretchar vi inte.

Laserbehandling hund

Medicinsk laser, s k lågeffektlaser som man använder för laserbehandling hund är en riskfri och smärtfri metod att behandla smärttillstånd, muskler, senor, leder, inflammationer mm. Laserns ljus stimulerar celler att självläka och påskyndar läkningen av ex muskel- eller ledrelaterade skador. Behandlingen innebär en smärtlindring samt en kortare återhämtningstid. Jag behandlar med laser på muskelbristningar, muskelinflammationer, svullnader, artrit, artros, sår, hotspots och benbrott.

Frågor & svar om laser

Hur behandlar man?

Laserljuset kommer ut från en så kallad prob. Man håller änden av proben mot det ställe man behandlar. Beroende på lasertypen i fråga så tränger ljuset in mellan 1-5 cm i vävnaden. Ljuset tränger igenom såväl hud som päls. Allt efter hur djupt in problemet sitter och på hur stor yta man behandlar över så tar en behandling mellan 1-30 min.

 

Gör det ont?

Nej, snarare tvärtom. Laserbehandling är mycket avslappnande och laserljuset ger ofta en direkt smärtlindring. Däremot kan en smärta öka eller uppträda 6-24 timmar efter en behandling beroende på att laserljuset sätter igång läkningsprocesser. Det är bra om så sker för då vet man att patienten reagerar på behandlingen. Speciellt vid problem av mer kronisk natur kan denna igångsättningssmärta uppträda. Den brukar gå över efter någon dag men kan i enstaka fall stanna längre.

 

Hur ofta och hur många gånger?

Man brukar behandla tätare i början (var 2-7:e dag) och sedan med allt längre intervall när läkningen kommer igång. En behandlingsomgång kan sträcka sig över 1-15 behandlingar beroende på patientens mottaglighet, på hur länge problemet funnits samt typen av problem. Kroniska problem kräver i regel fler behandlingar än akuta problem och skador.

Hundrehab
Laserbehandling hund

Finns det några risker?

Nej, inte i något avseende och heller inte för ögonen. Skyddsglasögon behövs i regel inte. Behandlingen går utmärkt att kombinera med de flesta läkemedel.

 

Bör man iaktta något efter behandlingen?

Ja. Laserljuset ger ofta en direkt smärtlindring. Då är det viktigt att veta att smärtan kan komma från en skada som i regel kan ha resulterat i en inflammation. Smärtan hindrar då en överbelastning och laserns smärtlindrande effekt kan därför leda till överbelastning med en försämring som följd. Det är därför mycket viktigt att patienten inte belastar leden, senan etc innan terapeuten ger klartecken.

 

Vad är chansen att bli bra? 

Alla reagerar inte lika på laserbehandling. Man märker i regel en reaktion inom 1 till 5 gånger. Vissa reagerar starkt och nästan omgående, andra behöver fler behandlingar. Ca 10 % reagerar inte alls eller så lite att man måste konstatera att laserbehandling inte är rätt metod. Vissa problem lämpar sig mer för laser än andra.

 

Var hittar jag mer information?

laser.se, där du hittar skrifter, studier, laserdebatt, kliniker osv. Se även Irradias webbplats, där du hittar information om den lasern jag använder mig av.