Warning: The magic method QodeStockholmInstagramApi::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/c/f/hundhalsan.com/httpd.www/wp-content/plugins/select-instagram-feed/lib/qode-instagram-api.php on line 90 Warning: The magic method Stockholm\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /customers/4/c/f/hundhalsan.com/httpd.www/wp-content/themes/stockholm/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/f/hundhalsan.com/httpd.www/wp-content/plugins/select-instagram-feed/lib/qode-instagram-api.php:90) in /customers/4/c/f/hundhalsan.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 700 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/4/c/f/hundhalsan.com/httpd.www/wp-content/plugins/select-instagram-feed/lib/qode-instagram-api.php:90) in /customers/4/c/f/hundhalsan.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 708 Fästingar - De är här nu! - Hundhälsan

Fästingar – De är här nu!

Fästing

Den milda vintern har tyvärr medfört att de små obehagliga krypen gör tidig entré. Tog faktiskt en fästing på en kundhund så tidigt som 10 januari i år!

Ta för vana att kolla igenom hundens päls, helst efter varje promenad, men minst en gång varje dag. Borsta igenom pälsen och gå igenom noga med en kam, kolla särskilt noga runt halsen och i ögonbrynen där de verkar ha en förkärlek till att sätta sig. Om du hittar en fästing, plocka bort den med en gång, ju kortare tid hunden exponeras för fästingen desto mindre risk för smitta. Det finns olika fästingplockare i zoofackhandeln eller på apotek, själv tycker jag det är enklast att ta dem med naglarna.

Det finns ett antal fästingmedel på marknaden. Tyvärr är det så att alla effektiva fästingmedel innehåller gift, som även kan ge hunden biverkningar. Här får du väga fördelar mot nackdelar, en fästingburen sjukdom som Borrelia eller Anaplasma kan också slå hårt mot hunden!

Det finns giftfria medel på marknaden som säkert funkar för vissa, eller i områden som inte är så fästingrika. Jag har testat det mesta till mina egna hundar, men då vi bor mitt i en rådjursskog hjälper tyvärr inget annat än de giftiga alternativen, och knappt de heller!

Jag har testat både Frontline droppar i nacken och tabletten Bravecto, inget av dem hjälpte 100-procentigt. Numera använder jag fästinghalsband till båda hundarna, (hjälper inte heller fullt ut!). Men jag resonerar som så att skulle det visa sig några biverkningar så är det bättre att kunna plocka av halsbandet än att giftet är i kroppen på ett annat sätt.

Läs på, prata med veterinär och ta ett beslut om vad som blir bäst för just din hund, utifrån känslighet och exponering.
Vilket medel du än väljer utesluter inte en daglig genomgång av pälsen!