Bada hunden, hur ofta?

Jag får ofta frågan om hur ofta man kan, ska eller ”får” bada sin hund. Svaret är att det är lika individuellt som det finns antal olika pälsar! Vissa hundar blir feta och smutsiga i pälsen på två veckor medan andra har en nästan smutsavvisande päls som håller sig blank och väldoftande i månader.

Är du eller någon i familjen allergisk kan hunden behöva badas varje/varannan vecka för att minska spridandet av allergener. Det viktiga är att du använder ett hundschampo och balsam av bra kvalitet, som inte torkar ut päls och hud utan istället återfuktar, ger glans och minskar tovor. En ren päls tovar mindre än en som är fet och smutsig.

Använd alltid ett schampo som är avsett just för hund. Skölj ur noga och avsluta med ett balsam för hund. Balsamet gör att fjällen på hårstråna stängs, pälsen blir då blankare och mer motståndskraftig mot smuts och tovor.

I trimmet använder jag enbart svenska K9’s produkter, detta efter att ha testat flertalet andra tillverkare och kommit fram till att det är dessa jag tycker levererar bäst. Ett superbra allroundschampo är deras Aloe Vera schampo, vilket tvättar ordentligt rent, återfuktar pälsen, doftar gott och gör att pälsen torkar snabbt. Detta är mitt standardschampoo i trimmet.

För hundar med lite ”frissig”, spröd och trasslig päls rekommenderar jag K9 Keratinschampo och balsam. Dessa produkter bygger upp och stärker pälsen och ger glansen tillbaka, toppen efter en fällningsperiod, valpning mm.

Fråga mig gärna om råd kring schampo och pälsvårdsprodukter!