Spara päls på vintern?

Päsvård

Ska man klippa kort eller spara ut päls nu under vintern?

Detta är en av de vanligaste frågor som dyker upp så här års och svaret är alltid: Klipp hellre kort och hanterbart än att riskera tovor och efterföljande fuktproblem! Sanningen är att en kort frisyr är varmare än en lång. I vilket fall stämmer detta på de flesta hundar med mjuk päls, fluffiga så kallade enkelpälsade raser.

En tovig och smutsig päls står inte emot kyla lika bra som en ren och tovfri päls. Tovor drar till sig smuts och håller fukt nära huden länge. Var inte rädda för att bada hunden så ofta som var 14:e dag, med ett bra schampo och balsam. Lägg lite tid efter varje promenad på att få tassar och ben rena och torra. Torka noga mellan trampdynorna, se till att inga tovor sitter där.

Borsta genom hela hundens päls oftare nu på vintern. Grundregeln är att du skall kunna dra en kam genom pälsen, hela vägen ner till huden. Går inte det, borsta mer eller lämna in för kort klippning! En kort päls och en varm tröja eller täcke värmer betydligt bättre på vintern än en utsparad tovig päls.
Varje år får vi hundfrisörer in hundar där hela pälsen bildat en filtmatta. Ingen luft kommer igenom denna ner till huden, vilket kan skapa fukteksem. Enda utvägen är då att raka ned hunden, under tovorna, vilket varken är snyggt eller riskfritt!

Fråga mig gärna om råd om pälsvård, vilka borstar som är bra och vilka produkter man ska använda!

Tags: